Lazer kesim için parça tasarımında dikkat edilmesi gerekenler

LAZER KESİM

Lazer kesim için parça tasarımında dikkat edilmesi gerekenler

Lazer kesim işlemi için parça tasarımının bazı temellerini tekrar gözden geçirmek önemlidir. Bu tasarım ipuçları, lazer kesim verimini arttırmayı, hızlandırmayı ve maliyetleri düşürmeye  yardımcı olabilir.

1: Lazer Kesim Malzemeyi Değiştirir

Parçaları kesmek için lazer kesim makinası kullanan herkes, bir lazer ışını oluşturmak için kullanılan yüksek yoğunluklu bir ışık kaynağının ne kadar sıcak olduğunu fark etmelidir: bir milisaniyede metali eritir. Bu nedenle, lazerle kesilen herhangi bir parça aşırı ısıya maruz kalır ve kesim kenarları boyunca ısıdan etkilenir.

Neredeyse tüm üreticiler için bu ısıya maruz kalan kenarlar bir sorun değildir, ancak havacılık gibi bazı alanlarda ciddi  sorun olabilir. Bu endüstriler için kritik parçalar genellikle lazerle kesilmez, çünkü tasarım mühendisleri, metalin gelecekte sorun yaratabilecek mikrofissures (gözle görülemeyecek kadar küçük çatlak ve hasarlar) oluşturma riskini alamazlar.

2: Kesimdeki Koniklik için dikkat

Lazerle işlenmiş tüm parçaların bir dereceye kadar konikliği vardır, çünkü odaklanmış lazer ışını tamamen düz değildir, aksine bir kum saati şeklindedir. İnce malzemede, konik bir sorun olmayacak kadar azdır. Konik, 0.50 inç. Ve daha kalın malzemelerde görünmeye başlar.

Konik hakkında endişeli olan imalatçıların, makine üreticilerinin daha kalın malzemedeki konik miktarını azaltırken, kesim kalitesini ve hızını artıran yeni bir teknoloji geliştirdiklerini bilmeleri gerekir. Örneğin, kesme gazının malzemenin üzerine yayılmasına izin vermek yerine kesime kendiliğinden geçmesi için yeni bir nozul teknolojisi kullanılmaktadır. Ayrıca, kesme kenarı kalitesini artırmak için kiriş modülasyonu kullanılmaktadır.

3: Kıvrımların Farkında Olun

Sac metalleri işlemek için bir lazer kullanmanın en iyi avantajlarından biri, gerekli olan herhangi bir şekli oluşturabilmesidir. Tek sınırlama parça boyutudur, ancak lazerle kesilen parçaların ne kadar küçük olabileceği şaşırtıcıdır.

Genellikle  parça tasarım hataları, parçalara çizilen uygunsuz viraj rölyefleridir.

4: Delikleri Doğru Konumlandırın

Malzemeyi bir lazerle delmek, ilk yıllarda nasıl kesimlere kıyasla büyük ölçüde iyileşmiştir. İmalatçılar artık parçalarını işlemek için çeşitli delme yöntemleri kullanabilirler. Bunlar arasında hızlı delme; yavaş, yumuşak delmek gibi.

Kesimin başlayabilmesi için lazerin malzemeye girdiği momenti belirlemek için optik sensörler de kullanılmaktadır. Bu özellik, parçaların üretim süresini azaltmaya yardımcı olur.

Bitmiş bir parçanın görünümü genellikle önemli olduğundan, bir lazer programcısı delme noktasını ideal bir yere yerleştirmek zorundadır. Deliğin konumu için en iyi yerlerden biri, küçük bir malzeme ortasındadır. Deliğin malzeme kenarından uzak olması, daha kalın malzemelerde delme sıçraması riskini ve ısı etkisini büyük ölçüde azaltır.

Deliğin konumu yanlış yerde olduğunda ne olur? Delme noktası kesilecek kenara yakın yerleştirilirse, delinen kısım kenarları  ısı veya sıçrama ile kesimin kalitesini etkileyebilir veya kesimin kaybolmasına neden olabilir.

 

5: Parçalar Toz Boya Olacak mı?

Parçanın toz kaplanması gerekiyorsa, imalatçının birkaç şeyi aklında tutması gerekir. En önemli mesele, kesmek için hangi gazın kullanılması gerektiğidir. Oksijen kullanılırsa, lazerle kesim sırasında parçanın kenarında oluşan oksit tabakasını çıkarmak için polisaj veya bir asit banyosu gibi ikincil bir işlem gerekecektir. Eğer bu işlem toz kaplamadan önce yapılmazsa, kürlenmiş toz kaplama sonunda metalden oksit tabakasına tutturulduğu için pul pul dökülür.

Oksit tabakanın çıkarılması ihtiyacını ortadan kaldırmak için, imalatçılar yardımcı gaz olarak azotla kesebilir, çünkü temiz bir kesim sağlar. Azot gazı kesiminde, lazer ne kadar güçlüyse, işleyebildiği malzeme o kadar kalın olur. Artan hız, artan güçle birlikte gelir. Operatör, temiz bir şekilde kesilebilecek maksimum kalınlığı bilmek için makinenin güç seviyesinin farkında olmalıdır.

Lazer gücüne bağlı olarak, bir imalatçının, makineden istenen sonucu elde etmek için bir malzemeyi işleme yeteneğini de dikkate alması gerekir. Örneğin, bir şirket 0.8 mmlik temiz kesim için bir lazer almak isterse. Toz boyama yapılacak çelik için , şirket, 3 kW’lık bir lazer kesme makinesini kullanırken 4 kW’lık ekipmanın aksine bitmiş parçadaki farklılıkları analiz etmek isteyecektir. 4 kW’lık makinenin daha yüksek güç seviyesi, onlara nitrojen olmadan elde etmek istedikleri sonuçları verebilir. 3 kW’lık makine, çapaksız bir parça elde etmek için lazer yardımcı gaz olarak oksijen kullanımını gerektirebilir.

6: Malzeme Kalınlığı Artık Önemli Değil

Lazer kesim makineleri, malzemeleri işleme yeteneklerinde gerçekten büyük adımlar atıyorlar. Örneğin, 8 kW’lık lazer kesme makinesi, 1mm  kalınlığındaki çeliği dakikada 5 cmden fazla hızda kesebilir.

Pirinç ve bakır gibi yansıtıcı malzemeler için, bu lazerler ışın yansıması sorunları olmadan kesim yapabilir.

Tabii ki, bunlar mümkün olan maksimum kalınlıklardan bazılarıdır. Genel olarak, lazerin güç seviyesi arttıkça veya azaldıkça, makinelerde kesilebilecek malzemelerin maksimum kalınlıkları da artar.

7: Parça Şekli Kesme Verimliliğini Etkiler

Lazer kesim teknolojisi, makinelerin kesim hızlarını ve güvenilirliğini artırdı, ancak insanların parça tasarlama konusundaki düşünce tarzlarını değiştirmedi.

Örneğin, bir parça 90 derecelik köşelerle tasarlanmışsa, kesim süresi artabilir ve parça kalitesi düşebilir. Lazer kesim kafasının keskin köşeyi tuttururken yavaşlaması gerektiğinden, köşeleri fazla yakıp cüruf oluşmasına neden olabilir. Köşeleri bile tamamen yakabilir. Genel olarak, bir tasarım mühendisinin izin verdiği yarıçap ne kadar genişse o kadar iyidir. Bu, bir imalatçının kesim hızını ve parça kalitesini arttırmasını sağlar.

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir