Alüminyum Dökümcülerin Artan Popülaritesi

Alüminyum, dünyadaki en bol bulunan üçüncü element ve yer kabuğunda en çok bulunan metaldir. Alüminyum, dünyanın çekirdek kütlesinin% 8’inden fazlasına katkıda bulunur.

Alüminyum ve çelik endüstrisi arasında pek çok benzerlik var. Her ikisinin de üretim işlemleri enerji yoğundur ve sıvı metalin döküm kalıplarına dökülmesini veya sürekli döküm makinelerinin kullanılmasını içerir. Alüminyum ve çelik, otomotiv ve havacılık endüstrisi için benzer pazarlarda rekabet etmektedir. Bununla birlikte, bu metallerin işlenmesi ve özelliklerinde önemli farklılıklar vardır.

 

ALÜMİNYUM DÖKÜM

Alüminyum çıkarılıp işlendikten sonra, bir sonraki adım, ürün formuna dökülmesini içerir. Alüminyum dökümler, erimiş metalin, istenen nihai ürünün bir modeliyle biçimlendirilmiş kalıplara dökülmesiyle oluşturulur. Döküm üretmek için üç yaygın kalıplama yöntemi kullanılmaktadır : kalıp döküm, kalıcı kalıp döküm ve kum döküm.

Belirli bir alüminyum alaşımlı parçanın üretilmesi için bir döküm işleminin seçimini etkileyen birçok faktör vardır. Tüm döküm işlemlerinde en önemli faktörler şunlardır:

Fizibilite ve maliyet faktörleri

Kalite faktörleri

Kalıcı kalıp döküm

Kalıcı kalıp döküm, döküm gibi, yüksek hacimli üretime uygundur. Kalıcı kalıp dökümleri tipik olarak kalıp dökümlerinden daha büyüktür. Kalıcı kalıp dökümlerinin azami ağırlığı genellikle yaklaşık 10 kg’dır, ancak bazen daha büyük dökümler, takım ve döküm ekipmanlarının maliyetleri döküm için gereken kalite ile doğrulandığında yapılır.

Kalıcı kalıp dökümleri yerçekimi ile beslenir ve dökülme oranı nispeten düşüktür, ancak metal kalıp hızlı katılaşma sağlar. Kalıcı kalıp dökümleri mükemmel mekanik özellikler gösterir. Kullanılan alaşımların iyi akışkanlık ve sıcak yırtılmaya karşı direnç göstermesi koşuluyla, dökümler genellikle sağlamdır.

 

Kalıcı kalıp dökümlerin mekanik özellikleri ısıl işlemle daha da geliştirilebilir. Eğer maksimum özellik gerekiyorsa, ısıl işlem, yüksek sıcaklıkta bir çözelti işleminden sonra bir söndürme ve ardından doğal veya yapay yaşlanmadan oluşur. Kalıptaki soğutma hızının çok hızlı olduğu veya daha az kritik parçalar olduğu küçük dökümler için, çözelti muamelesi ve söndürme işlemi elimine edilebilir ve kalıptaki hızlı soğutma, yaş sertleşmesine neden olacak bileşikleri çözeltide tutmaya dayanır.

Bazı yaygın alüminyum kalıcı kalıp döküm alaşımları ve bunlardan üretilen tipik ürünler aşağıda sunulmaktadır.

Alaşım 366.0 – Otomotiv pistonları

Alaşım 355.0, C355.0, A357.0 – Zamanlama dişlileri, çarkları, kompresörleri ve yüksek güç gerektiren uçak ve füze bileşenleri

Alaşım 356.0, A356.0 – Takım tezgahı parçaları, uçak tekerlekleri, pompa parçaları, denizcilik donanımı, valf gövdeleri

Kalıcı kalıp dökümlerinde yaygın olarak kullanılan diğer alüminyum alaşımları 296.0, 319.0 ve 333.0’dır.

Kum döküm

Genel anlamda kumlu bir döküm kalıbının oluşturulmasını içeren geleneksel kum dökümü ve buharlaşıcı kalıp dökümü içerir.

Geleneksel kum dökümünde kalıp, uygun bağlama maddesiyle karıştırılmış kumun kalıp üzerine sıkıştırılmasıyla bir kalıp etrafında oluşturulur. Ardından, desen çıkarılarak, yapılacak döküm biçiminde bir boşluk bırakılır. Dökümün iç oyuklara veya alt oyuklara sahip olması durumunda, bunları yapmak için kum göbekleri kullanılır. Erimiş metal kalıba dökülür ve katılaştırıldıktan sonra kalıbı dökmek için kırılır. Kalıp ve maça yapımında, kumu yapıştırmak için çeşitli maddeler kullanılabilir. En sık kullanılan madde, kil ve su karışımıdır.

Döküm kalitesi büyük ölçüde döküm tekniği ile belirlenir. Ses dökümlerini elde etmek için uygun metal işleme uygulaması gereklidir. Değişken cidar kalınlığına sahip kompleks dökümler yalnızca uygun teknikler kullanılırsa ses çıkarır.

 

ALÜMİNYUM UYGULAMALARI

Alüminyum, çeşitli ticari ve ev eşyaları da dahil olmak üzere çeşitli pazarlara hitap eden parlak bir yüzeye sahip çok yuvarlak bir metaldir.

Uçak yapımında kullanılan Alüminyum, uçak üretiminde yaygın olarak,% 80 alüminyum bileşimine sahip uçak gövdeleri ile kullanılır.

Uzay

Havacılık ve uzay endüstrisindeki gelişmeler, büyük ölçüde alüminyum ürünlerin geliştirilmesine bağlı olmuştur. Özelliklerinin birleşimi, hafifliği ve gücü, insanlığın dünya atmosferinden kaçacak kadar güçlü ve hafif araçlar geliştirmesini sağlamıştır. Wright kardeşler, ilk ahşap çerçeveli çift kanatlarının motor karteri için alüminyum kullandılar. Modern ticari nakliye uçakları, özellikle gövde ve kanatlar için çoğunlukla uçak gövdelerinde bulunan% 80 alüminyumdan oluşur. Alüminyum, uzay endüstrisinde uluslararası uzay istasyonunda servisler ve yapılar için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bina yapımında kullanılan alüminyum dökümler,Alüminyum alaşımları, büyük cam panellerin ağırlığını destekleyen parmaklıklar ve çerçeveler için kullanılır.

İnşaat ve mimarlık

Elektrik şebekeleri ve elektrik iletim hatları baz olarak bakır yerine alüminyuma aktarılmıştır. Bunun nedeni, uzun kablo hatları için mükemmel iletkenlik ve hafifliktir. Alüminyum alaşımları, büyük cam panellerin önemli ağırlığını kaldırabilecek güçlü çerçeveler sağlamak için yapımında da kullanılır. Mimarlar bu özellikleri havaalanlarında ve yüksek binalarda yoğun olarak kullanıyorlar.

Yiyecek ve içecek

Konserve yiyecek ve içecekler alüminyuma egemen olan başka bir pazardır. Alüminyum kutular hızlı bir şekilde soğur ve yazdırılabilir bir yüzey sağlar. Yüksek geri dönüştürülebilirlik seviyeleri, alüminyumu bu endüstri için çekici bir eşleştirme haline getirir. Oksijene, ışığa ve diğer kirleticilere karşı korunmaları nedeniyle içeride bulunan içeriklerin lezzetini ve bütünlüğünü de korurlar.

Alüminyum dizüstüDizüstü bilgisayarlardan düz ekran televizyonlara, alüminyumun hafif ve estetik özellikleri pazarda popülerdir.

Cihaz ve teknoloji

Ev aletleri aynı zamanda alüminyumun özelliklerinden de faydalandı. Termal özellikleri soğutma uygulamaları için idealdir, hafifliği ise cihazın kolayca taşınmasını ve taşınmasını sağlar. “Fırçalanmış alüminyum” kaplamanın geliştirilmesiyle, üst düzey pazar için oldukça estetik ürünler yaratılabilir. Apple teknoloji şirketi, tek bir alüminyum bloktan üretilen alüminyum dizüstü bilgisayarlar üretmenin önünü açtı. Düz ekran televizyonlar aynı zamanda alüminyumun hafif özelliğinden de faydalanır; eşdeğer bir çelik ürün bir duvara asmak için çok ağır olurdu.

Arabalar için alüminyum çerçevelerHafif alüminyum araba çerçeveleri, gövde panelleri ve motorlar yakıt tasarrufunu artırır.

Otomotiv

Otomobil üreticileri araçlarının karbon ayakizini azaltmak için daha fazla baskı altındalar. Hafif alüminyum çerçeveler, gövde panelleri ve motorlar yakıt tasarrufunu iyileştirerek bu amaca yardımcı olur. Otomotiv alüminyum hurdasının yaklaşık% 90’ı geri dönüşüm için toplandığı için başka çevresel faydalar da vardır.

ALÜMİNYUM DÖKÜM KAPLAMA VE KAPLAMALAR

Alüminyumun estetik çekiciliğinden biri yüksek yansıtıcılığıdır. Bu özellik, temiz bir yüzey kalitesi ile üst düzey tüketici ürünleri yapmak için kullanılmıştır. Bu, yüzeyde ince bir oksit tabakasının doğal oluşumuyla daha da arttırılır. Bu katman, ürünü eloksallayarak daha kalın yapılabilir. Oksit tabakanın varlığı, alüminyumu daha fazla oksidasyondan etkili bir şekilde kapatarak korozyona dayanıklı hale getirir. Çeşitli cilalar ve kaplamalar alüminyumun bu parlak ve dayanıklı kaliteyi elde etmesine yardımcı olabilir.

ALÜMİNYUM DÖKÜM VE  CİLASI

Bazı alüminyum alaşımları, özel uygulamalar için özelliklerini geliştirmek üzere ısıl işlem görmüştür. Katı dökme alüminyum önceden belirlenmiş bir sıcaklığa kadar ısıtılır, bu da moleküler mikro yapının malzeme boyunca eşit bir şekilde dağılmasını sağlar. Hızlı soğutma daha sonra mikroyapı paterninin yerinde kalmasına neden olur ve ideal özelliklere ulaşılır.

Isıl işlem göremeyen alaşımlar, soğuk haddeleme ile yapılır, temel olarak yuvarlanır. Metal kuvveti büyük ölçüde arttırılmıştır, çünkü mikro yapıdaki kusurlar, molekülleri birbirine sıkıca sıkıştırarak minimize edilmektedir.

ALÜMİNYUM DÖKÜM VE KAPLAMALAR

Alüminyum zaten estetik açıdan hoşa giden, yüksek kaliteli bir yüzey kaplamasına sahiptir. Bununla birlikte, farklı kaplamalar son işlem için daha fazla fayda sağlayabilir.

PVDF kaplamalar

PVDF kaplamalar, hava koşullarına karşı çok yüksek direnç gösteren solvent bazlı boyalardır. Ancak, çizilebilirler. PVDF güneş ışığına maruz kalmaz ve metalik bir görünümle yapılabilir.

Sıvı boyalar

Sıvı boyalar PVDF kaplamalara göre daha ekonomiktir, ancak özellikleri de daha azdır. Daha düşük kaliteli bir yüzeye sahipler ve hava koşullarına dayanıklılığı o kadar güçlü değil.

Toz kaplamalar

Toz kaplamalar , PVDF kaplamalarla aynı seviyede en katı dayanıklılık özelliklerini karşılar. Mükemmel yüzey görünümüne sahiptirler ve pencere ve kapı çerçeveleri için bina uygulamalarında popülerdirler. Daha fazla aşınma ve yıpranmaya dayanır ve genellikle oteller ve mağazalar gibi yüksek trafikli alanlarda belirtilirler.

Eloksal

Eloksal, oksitlenmiş yüzey katmanını kalınlaştırmak ve ürünün korozyon direncini arttırmak için kullanılır. Kaplama sert, dayanıklı ve kendi kendini onarabilir, mimarlar için popüler bir seçimdir. Eloksal işlemi, bir dizi dip tankı kullanılarak gerçekleştirilir. 

Alüminyum dökümden sonra anotlama

Eloksal, okside yüzey katmanını kalınlaştırarak alüminyumun korozyon direncini arttırır.

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir